Описание на белочела гъска

Белоглавата гъска е една от любимите птици на ловците. Ловът на гъски (второто, по-старо име) е официално разрешен поради високата популация, която няма да намалее от няколко десетки мъртви птици от този вид. Отличният вкус на месо, лекотата на приготвяне правят птицата достойна за основното ястие на масата по време на семейните празници.

Белочела гъска

Описание на външния вид

Гъската с бял черен прилича на сива гъска на външен вид, но е с малко по-малки размери. Когато се роди бяла мадама, е трудно да я разграничим от сив конгенер. Само до 4-годишна възраст можете да видите чертите, които отличават тази порода от другите.

Описанието на сорта е следното:

  • коремната повърхност с бял цвят има напречни черни петна;
  • клюн в възрастни розово;
  • челната част на главата е бяла (оттук и името на този вид гъска).

Преобладава кафявият цвят, който на места се смесва с бели пера. Пилетата до една година имат жълти лапи с оранжев оттенък. Възрастните са наситено оранжево, по-близо до червено. На снимката на белобрадата гъска от различни онлайн източници можете ясно да видите характеристиките и разликите от птиците от други видове.

Мъжката бяла гънка в зряла възраст тежи от 2 до 3, 5 кг. Женските тежат от 2 до 3 кг. Можете да ги различите далеч от сивите гъски по полет. За начинаещи, разбира се, ще е трудно да направят това, но опитен ловец ще забележи, че гъските с бяла брада летят много по-гладко. Движенията им са по-грациозни. Ловец с опит разпознава гласа на тази птица по по-висок тон в сравнение със сивите гъски.

Местоположение и начин на живот

Мястото за убежище на тези птици е тундрата. В тундрата белоглавата гъска се чувства в безопасност, там благодарение на характеристиките на климата, влажността, флората, те гнездят в тази зона. Европейски гъски с бяла фронта зима по Средиземно, Каспийско и Черно море. Стада белоглави гъски летят в един и същ поток със сивите, но малко по-късно, приблизително в средата на пролетта. При летене е важно да има вода под формата на езера и реки, както и ливади, островчета, където има поне малка растителност за хранене.

Белоглавата гъска може да прекара нощта не само на сушата, но и на вода. Това е доста рядко, само когато е далеч от брега. Когато снегът започне да се топи в тундрата, бялоглава гъска от породата лети към гнездо. Това обикновено се случва в края на пролетта - началото на лятото. Когато пролетта се увлече, ято крилати живеят на плитките и тревисти острови, където времето ги очаква, подходящи за излюпване на пилета.

От около 2-годишна възраст двойките се образуват в стадо, които се задържат по време на полети. Тогава част от тях гнезди, а част лети в тундрата много по-късно, като не иска да изгради гнездо засега.

гнездене

Местообитанието на гъски през повечето време е в тундрата. Почти всяко място в тези части е подходящо за излюпване на пилета. Основните условия са наличието на сладководно езеро или река, средно тревисто количество. Гнездото може да бъде разположено на открито място на нисък храст. На подовата настилка от смес от пух, суха и прясна трева са яйца. Настилката служи не само за предпазване на яйцата от нараняване, ако лежат върху твърда настилка. Женската гъска с бяла глава също използва пух като защита срещу възможни външни врагове. Тя покрива яйцата от подовата настилка с пух, преди да отлети за храна.

Броят на яйцата в едно гнездо варира от 1 до 7 броя. Цветът е бял, понякога с кремав нюанс. Размерът на средното яйце е приблизително 5 х 8 см. Докато женската излюпва яйцата, мъжката охранява наблизо. Когато арктическа лисица атакува, двойката застава пред гнездото и се опитва да изплаши хищника с широко разперени крила. За съжаление има случаи на смърт на гъски.

Ако човек се появи на хоризонта, тогава двойката чака приближаването му на приблизително разстояние от 30 м и едновременно излита. Птиците не могат да летят далеч от гнездото, затова те кръжат отгоре, докато човек не напусне това място. Почти месец е времето за инкубиране на яйца. Процесът на излюпване отнема около 48 часа.

Храна и зимуване

Белоглавите гъски са тревопасни. Диетата им се състои от водорасли, билки, коренища, хвощ и др. През зимата птиците предпочитат горски плодове. През юли младите гъски се топят. Те летят в тундрата, на безопасни места, осигурени от трева и вода. Обикновено това е крайбрежието на Арктика, където има плитко езеро и повече или по-малко тревисти места. Възрастните ергени също летят мелето заедно с младите, но това се среща при по-възрастни белоглави гъски по-късно.

През есента белобраните гъски се събират в опаковки. Около 2 месеца се подготвят за полети на дълги разстояния, тренират се в къси полети над тундрата. Необходимо е обучение. така че новите млади пиленца, които никога досега не са летели, да свикнат да летят. В края на ноември белокрилите гъски са готови за трудно пътуване. Придържайки се към реки и езера, стадата летят към запад, югозапад, юг.

Белоглавата гъска обикновено остава да презимува в Западна Европа (Великобритания, Холандия). Продължителността на живота на дадено лице е малко повече от 15 години на свобода, а в плен възрастта може да достигне 25 години. Тези птици не са внимателни, затова често стават жертви на ловци. Това обаче не се отразява на населението, като дава свобода на действие на любителите на тези гъски.

Препоръчано

Разновидности на транспортьора копач на картофи за мотокар
2019
Торене подхранващо домати
2019
Подхранване на патладжан с пепел
2019